Donatella CIMINI
Insegnamento di CHIMICA BIOLOGICA DELLE FERMENTAZIONI
Corso di laurea in BIOTECNOLOGIE
SSD: CHIM/11
CFU: 6,00
ORE PER UNITÀ DIDATTICA: 48,00
Periodo di Erogazione: Secondo Semestre
Italiano
Lingua di insegnamento | ITALIANO |
Contenuti | L’esame è organizzato in due moduli, ognuno da 6 CFU. |
Testi di riferimento | -Dispense fornite dal docente |
Obiettivi formativi | L’insegnamento si prefigge di fornire la conoscenza di base delle biotecnologie microbiche attraverso lo studio del metabolismo, delle cinetiche di crescita microbica e dei processi di upstream e di downstream per la produzione e purificazione di molecole target fino alla scala pilota nell’ottica di sviluppare un processo biotecnologico. |
Prerequisiti | Conoscenze fornite dal Corso di Biochimica e Microbiologia |
Metodologie didattiche | Il corso è articolato in 48 ore di lezioni frontali svolte dal docente che oltre alla parte teorica mostrerà la risoluzione degli esercizi che faranno parte della prova di esame. |
Metodi di valutazione | Il superamento del modulo richiede l’ottenimento di una votazione di almeno 18/30 alla prova scritta, della durata di 90 minuti, e/o orale. |
Altre informazioni | Come integrazione all’apprendimento il corso prevede inoltre la partecipazione obbligatoria ad attività pratica di laboratorio in cui gli studenti svolgeranno un esperimento (o parte di esso) della durata di 8 ore. |
Programma del corso | Introduzione alle biotecnologie delle fermentazioni: |
English
Teaching language | Italian |
Contents | The exam is organized into two modules, each having 6 CFU. |
Textbook and course materials | -Material provided by the professor |
Course objectives | The course aims to provide the basic knowledge of microbial biotechnology through the study of metabolism, microbial growth kinetics and upstream and downstream processes for the production and purification of target molecules up to the pilot scale in order to develop a biotechnological process. |
Prerequisites | Information provided by the Biochemistry and Microbiology courses |
Teaching methods | The course is divided into 48 hours of lectures conducted by the teacher who in addition to the theoretical part will show the resolution of the exercises that will be part of the exam. |
Evaluation methods | Passing the module requires obtaining a vote of at least 18/30 on the 90-minute written and/or oral exam. The student will be asked to solve exercises and open-ended questions on the theory, applying the acquired knowledge. The student will have to demonstrate the understanding of a biotechnological process and description of the main operation units with a specific focus on bioreactor design, different fermentation strategies and on the choice of suitable purification techniques. |
Other information | In addition to learning, the course also includes compulsory participation in a practical laboratory activity in which the students will carry out an experiment (or part of it) lasting 8 hours. |
Course Syllabus | Introduction to biotechnology of fermentations: |